A 2022. nyarán bejelentett rezsiköltség változások hatalmas érdeklődést generáltak a különböző elektromos fűtési megoldások piacán: fűtőpanelek, hőszivattyúk, napelemek

Sok ügyfelünk érdeklődik nálunk és nagyon sokan keresik a választ arra, hogy milyen módon csökkenthetik fűtési költségeiket. Az elmúlt években az olcsóbb energia árak miatt sok esetben nem volt kiemelt kérdés a fűtési költség. Azonban az energia árak jelentős emelkedése minden háztartás költségeit jelentősen megnöveli.

Az alábbi bejegyzésben próbálunk néhány tanáccsal segíteni a fűtési költségek csökkentése érdekében.

Alacsonyabb hőmérséklet – jelentős megtakarítás

A legegyszerűbb módja az alacsonyabb fűtésszámlának, ha visszaveszünk az igényeinkből!

Az elmúlt években jelentős trend lett, hogy nyáron az épületeket túlhűtjük sok esetben 22-23 fokra, télen pedig jelentősen túlfűtjük akár 24-25 fokra. Nyugati országokban már évtizedekkel ezelőtt is elfogadott volt, hogy télen a lakásokat csak 20-21 fokra fűtik és az otthon tartózkodás idején hosszú nadrágban és pulóverben tartózkodnak a lakásban. Elsőre ez talán furcsának hangzik, de 20-30 éve az átlagos szoba hőmérsékletet 20 foknak értelmezték télen.

Fontos megérteni azt, hogy 1 fok hőmérséklet csökkentés kb. 5-6% energia megtakarítást jelent a fűtési költségekben. Vagyis, ha szoba hőmérsékletét 4 fokkal csökkentjük akkor kb. 20% energia megtakarítást érünk el.

Épület hőtechnikai fejlesztések

A fűtési költségek két jelentős tényezőtől függenek. Az egyik az épület fizikai paraméterei, hőtartó képessége a másik pedig a fűtésrendszer kialakítása.

-Falazat típusa, vastagsága

-Hőszigetelés minősége és vastagsága

-Nyílászárók minősége

Mivel elsősorban ezek a tényezők határozzák meg a fűtési költséget, ezért ezeknek a fejlesztésével jelentős költségmegtakarítást érhetünk el.

A ház megfelelő hőszigetelésével akár 30%-al is csökkenthetjük a fűtési költségünket.

Pl. ellenőrizzük a nyílászárókat, amennyiben nem korszerű nyílászáróval rendelkezzünk akkor fontoljuk meg annak cseréjét vagy kiegészítő szigetelését, a rossz illesztések tömítését.

Mielőtt a fűtésrendszer cseréjébe vagy átalakításába kezd mindenképp javasolt előtte az épület hőszigetelésének megvizsgálása és ahol lehetséges a javítása vagy a hőszigetelés növelése pl. a födémen.

Temperálás

Sokan azt gondolják, hogy spórolnak, ha lekapcsolják a fűtést, amikor nincsenek otthon, vagy nem használják az adott helyiséget. Pedig utána a felfűtési időszakban sokkal több energiát használnak, mintha folyamatosan, megfelelő hőfokon tartották volna az ingatlant. 18 fok alatt már jelentősen lehűl a falazat, a bútorok ezért a visszafűtés jóval több energiát igényel.

Kiemelten fontos, hogy ne hagyjuk kihűlni az otthonunkat. A komfort hőmérsékletnél (pl 22 fok) maximum 2-3 fokkal alacsonyabb legyen a temperálási hőmérséklet ezzel valóban lehet megtakarítást elérni, ennél nagyobb hőingadozás azonban már költség növelő lehet.

Ház vagy lakás részleges fűtése

Egy házat vagy lakást csak úgy lehet gazdaságosan kifűteni, ha minden helyiséget fűtünk, vagy legalább 18-19 fokon temperálunk. Kevésbé jó megoldás, ha csak 1-2 helyiséget fűtünk és a többi helyiségben teljesen kikapcsoljuk a fűtés. Mivel ebben az esetben a fűtött helyiség körül hideg helyiségek lesznek ezért magasabb lesz a fűtési számla azokban a helyiségekben amit fűtünk.

Másik nagyon fontos dolog, hogy a fűtés nélküli helyiségek hőmérséklete jelentősen lecsökken ami pára lecsapódáshoz, penészesedéshez és dohos szag megjelenéséhez vezet és az épület állapotának romlását okozza aminek a kijavítása további költségeket eredményez.

Termosztát – a fűtési rendszer agya

Bármilyen fűtési rendszere is van nagyon fontos, hogy egy programozható digitális termosztáttal legyen ellátva. A megfelelő fűtési program beállítása fontos annak érdekében, hogy a fűtési költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. A régi mechanikus termosztátok nem biztosítanak lehetőséget a precíz fűtés vezérlésre ezért ezek cseréje mindenképp javasolt ráadásul néhány tízezer forintból megvalósítható.